Porträtt Totto



Detta går egentligen emot alla regler då jag lägger upp en bild som från början var helt misslyckad men efter lite redigering blev ok. Orginalbilden är kraftigt underexponerad och oskarp. Jag rattade lite på skugga/högdagrar i Photoshop, ändrade exponeringen med ett positivt steg, drog ner det röda och gula samt lade till en smart skärpa.

I en fotoblogg ska man egentligen bara lägga upp sina bästa bilder. Men vem säger att alla regler måsta följas till punkt och pricka. Får jag presentera Totto!

Porträtt på Kooikerhondje Hugo



Det är inte ofta jag tar helkroppsbilder på hundar. Satt och tittade bland mina bilder och hittade denna bild på Hugo. Jag tog den på honom när vi skulle para honom med Tara. Tyvärr gick det inte så bra då han inte ville sätta på henne. Hugo är en grymt fin Kooikerhondje.

Söker modell till porträttfotografering utomhus

Jag söker efter en modell, manlig eller kvinnlig, för porträttfotografering utomhus. Kanske vill du lägga upp nya, fräscha bilder på din blogg/hemsida, portfolio eller ge bort en förstoring i julklapp/present.

Tveka i sådana fall inte att höra av dig till mig för mer information.



_____________________________
Mobil: 0738-45 94 88
Mail: [email protected]

Läs vad andra skriver om: , , , , ,

Vattenfall med isformationer



Rätt som det är stöter man på sådana här trevliga platser. Det var min vän Ida som visade mig till denna plats. Nästa gång jag åker dit och fotar ska jag ha med mig ett stativ. Denna bild är tagen med handhållen kamera.

Melvin klättrar i trädet



Melvin är en riktig klätterapa och han kan inte låta bli att klättra när han får chansen. Han är modig som ett lejon och hans motorik är fantastisk. Det är inte sällan man har hjärtat i halsgropen när han får sina infall. Han är bäst i världen och jag älskar honom som tusan.

Planerar för en fotodag

Idag är det en strålande fotodag. Solen strålar och det är gnistrande kallt ute. Griper ta i min Nikon D90 och hoppas på bra bilder. Resultatet finns att beskåda här på bloggen senare idag.

Egen domän

Nu ligger äntligen denna blogg under egen domän - elmertoft-foto.se. Man kommer fortfarande till bloggen när man skriver in den gamla adressen - elmertoftfoto.blogg.se. Om ni lagt till mig bland favoriter eller er hemsida/blogg-länkar vore det nog bra om ni ändrade till den nya adressen; elmertoft-foto.se.

Lovemix Ascot - "Pim"


D90, 18-105mm, br-vidd-105mm, F/5.6, 1/320sek, ISO-800, exK-+0,3, WB-A (a3)

Igår gick vi ut med sex hundar och fotade. Solen var på väg ner så vi hade inte så mycket tid på oss. Jag hade önskat att solen befunnit sig lite högre upp på himlen då Pim hade fått ännu vackrare blänk i ögonen. Blev ändå rätt nöjd med detta porträtt. Pim är av rasen Kooikerhondje och han bor hos familjen Karsson i Anderstorp.

Porträtt - Lovemix Best Bozz


D90, 18-105mm, b-vidd-105mm, F/5.6, 1/60 sek, ISO-800, WB-sun (a3), Ex.K -0,7, Exp-A

Jag tycker det är hög tid att även presentera Lovemix Best Bozz här i bloggen. Om några dagar flyttar eventuellt Bozz till sin nya matte i Stockholm. Jag är övertygad om att hon kommer älska Bozz. Bättre kille finns inte. Han är en av de mest kärleksfulla hundar jag någonsin träffat. Vi kommer alltid älska vår Bosse Bozz. Håll med om att han är vacker. Om inte så är det mitt fel.


Skonsam rengöring av sensorn

Här kommer ett bra tips på hur man skonsamt, med en mjuk borste och luftblåsa, gör rent sensorn på sin systemkamera. Giotto rengöringsset rekommenderas starkt vid rengöringen och jag använder det själv. Det kostar 225 kr på Scandinavian Photo och innehåller: luftblåsa, linsvätska, borste, mikroduk och tops. Länken ovan tar dig direkt till sidan där du kan beställa detta eminenta rengöringsset!

Alla som är rädda om sin kamera bör absolut köpa ett sådant. Linsvätskan och mikroduken som medföljer Giotto rengöringsset kan ni använda vid rengöring av objektiv och lins.

OBS! Var försiktig när ni är inne i kameran och rengör. Det behövs inte mycket för att du ställer till med mer skada än nytta.


Min fotoblogg börjar ta form

Nu har jag bestämt mig för att helt fokusera på denna blogg i fortsättningen. Layouten har fått sig en uppfräschning och nu tycker jag den är helt ok. Syftet med bloggen är att fokusera på foto med allt som hör där till.

Det primära är att bloggen ska fungera som min "digitala portfolio" där jag visar upp mina bilder. Jag kommer även lägga upp fototips och informativa videos som behandlar fotografering från bland annat Youtube.

Kommentera gärna bilderna och ge mig både ris och ros.

Porträtt på Hippie


D90, F/5.3, 1/200sek, ISO-640, b-vidd 70mm, ExK. -0,7, WB-cloudy, ExP-A

Hippie är min nya hund och jag har stora förväntningar på henne. Liksom Luma är Hippie väldigt svår att fota då hon inte gärna sitter stilla. Hippie älskar att jobba och det är full fart vad vi än erbjuder henne. Hon är också mycket kärleksfull och älskar att pussas och gosa över huvud taget. Hur jag än försökte var det omöjligt att få ögonkontakt med henne vid detta fototillfälle. Därför lägger jag upp den bild jag är mest nöjd med. Detta är så typiskt Hippie - hon missar inget.

Porträtt på Luma


D90, 18-105mm, F/5.6, 1/160sek, b-vidd 92mm, ISO-640, Ex-komp. -0,7, WB-cloudy, ExP-A

Luma är en väldigt speciell dam. Jag har svårt att tänka mig en mer arbetsvillig hund och hon älskar allt bara hon får jobba. I agilityn finns knappt motstycke vad gäller fart och tryck. I vallningen är hon lugn och behärskad. Många tror nog att Luma är riktig pain in the as hemma. Men det stämmer inte. Luma är den hund som ligger under sängen och hon gör knappt ifrån sig ett ljud. Hon är dynamit blandat med bomull (som hon även kan ha i öronen). Jag är övertygad om att Madde och Luma kommer delta i SM i agility när alla bitar fallit på plats.

Fallet från ovan


D90, 18-105mm, F/4, 1/60sek, ISO-200, WB-auto, brännvidd 55mm, ExP-S

Ett stort tack till Bert Jansson (Bildis) på NikonForum som hjälpte mig att klona bort ett träd och annat kraffs som "störde" i bilden. Trädet fanns i bildens centrum och efter att det försvann växte bilden rejält. Orginalbilden finns att bekåda i denna tråd på NikonForum. Under en "fototurné", då bland annat denna bild togs, insåg jag behovet av ett stabilt stativ. Alla bilder som finns i denna fotoblogg är tagna utan stativ. Detta står högst upp på önskelistan för tillfället. Sedan får vi se vad tomten har i säcken.

Länktips - NikonForum.se

Dagens länktips är ett mycket trevlig diskussionsforum för alla oss som har en Nikonkamera. På NikonForum.se får du svar på dina frågor och kan även lägga upp bilder för kritik. Under de månader jag varit medlem har jag lärt mig väldigt mycket och min motivation för att fotografera har exploderat. Nu kan till och med jag komma med tips och idéer till de som är nybörjare.

Äger du en Nikonkamera - bli medlem på NikonForum.se.


Hippie räcker ut tungan



Min Border Collie Hippie är en busig liten tjej. För det första är hon väldigt svår att fota då hon har extremt mycket spring i benen. När hon äntligen sitter still räcker hon ut tungan åt mig. Fast jag älskar henne ändå och tillsammans kommer vi vinna SM i agility om några år.

Glödande himmel



Här lyckades jag fånga himlen när färgerna var som starkast. Det ser nästan ut som att den glöder. Har fått förslag från en del fotografer som gärna vill att jag beskär bilden ovan, strax under där solens strålar försöker tränga genom den glödande himlen. Jag tycker själv att bilden blir mer intressant när denna "kontrast" finns bland de rödsprängda molnen.

Fotar nu med en Nikon D90

Nu har jag sålt min Nikon D60 tillsammans med Nikons gluggar 18-55mm och 55-200mm. Jag hoppas köparen får lika stort nöje med dessa prylar som jag haft. Nikon D60 är en mycket bra kamera och gluggen 55-200mm är otroligt bra med tanke på priset.



Jag lärde mig snabbt använda kamerans funktioner och rätt tidigt kände jag mig begränsad med D60. Nikon D90 har många mer inställningsmöjligheter och dessutom fler knappar på huset. Eftersom jag aldrig fotar i autoläget och alltid ställer in vitbalans och ISO, för att nämna några inställningar, har jag stor nytta av dessa knappar. Möjligheten att finjustera vitbalansen är också en funktion jag uppskattar. D90 har 11 autofokuspunkter mot D60:s 3. Det gör stor skillnad när man t.ex fotar snabba motiv (i mitt fall hundar på agilitybanan). D90 har också mycket bättre brusegenskapar om man jämför med D60.

Mitt nästa stora inköp blir en glugg från antingen Sigma eller Tamron och modellen 70-200/2.8. Självklart hade jag hellre köpt Nikons men den kostar över 20 000 kr. Jag köper hellre en Nikon D700 för de pengarna.

Silkeslent vattenfall


D90, 55-200mm, br.vidd 68mm, iso-200, f/13, 1/2 sek, WB-auto (a3), exP-A

Detta är en bild som jag är rätt stolt över. Tittar man på detta vattenfall blir man nog förvånad när jag avslöjar att fallet är blott 50 cm högt. Det hade likväl kunnat vara ett vattenfall som är tiotals meter högt. Det vita "utfrätta" i vattnet tycker jag ger energi till bilden. Den förhållandevis långa slutartiden ger vattnet dess "silkeslena" och strömmande effekt.

Tara från agilitybanan till valplådan


D60, 18-55mm, br-vidd-55mm, ISO-800, F/5.6, 1/500sek, WB-auto, exP-M

Tara ligger i valplådan nu och pysslar med sina fem valpar. Men för inte så länge sedan for hon fram som ett yrväder på agilitybanan.  Tara har även tävlat SM i lag.

Bordercollie-syskon


D60, 55-200mm

Frostmaskinen


D90, 55-200mm, br.vidd 72mm, ISO-200, F/10, 1/10 sek, WB-auto (a3), exP-S

Dramafallet


D90, 55-200mm, b-vidd 55mm, ISO-200, F/13, 1/2 sek, WB-auto(a3), exP A

Med min Nikon D90 och 55-200mm över axeln vandrade jag in i den djupa, vilda skogen i mörkaste Småland. Frosten knastrade under mina fötter och efter ett tag kände jag hur tår och fingrar började stelna av kyla. Men ju längre in i skogen jag gick, desto varmare blev det. Djupt inne i skogen hade frosten förvandlas till tö och jag kände hur en skön värme omfamnade mig. Efter en stund - som kändes som en evighet - kom jag fram till en plats som jag valde att kalla "Dramafallet".

Någonstans i närheten hörde jag ett panikslaget droppande djup och med uppspärrade ögon blickade jag ut över de vilda strömmarna. Där utspelades en vild kamp mitt framför mina ögon då medlemmar ur Isfolket i desperation försökte rädda sig själva och sina isvänner från att rasa ner från grenarna de befann sig på, ner i de ursinniga vattenströmmarna. Jag bevittnade hur flera isarmar sträcktes ut i förtvivlade försök att rädda en liten isbit från Isfolket undan en säker uppsmältning i det forsande vattnet. Lite längre bort klamrade sig en annan liten isbit från Isfolket sig fast i en gren till synes utan möjlighet till räddning. Jag smög ner till liggande ställning och placerade min kamera på det lilla stativ jag alltid bär med mig. Detta innebar början på en lång bildserie som i detalj återspeglar det hemska som utspelades i "Dramafallet".

Inom kort kommer en fortsättning från dramatiken i "Dramafallet". Kommer Isfolket lyckas rädda sig själva och sin vän från att svepas med i strömmarna mot en säker uppsmältning?! Eller är detta slutet för Isfolket som i princip är chanslösa att övervinna de plusgrader som långsamt närmar sig. Jag valde att inte ingripa och överlät istället detta till moder jord då Isfolket tillhör ett av jordens element - vattnet.

Hippie spanar


D60, 55-200mm, brännvidd 200mm, F/5.6, 1/640 sek, ISO-100,  wb-sun, exp A

En av de få bilder jag har på Hippie där hon verkligen sitter still och inte lipar åt mig. Jag älskar den här bilden där hon sitter och blickar ut över vår stora fårflock.