Utsikt från jölen

En gnistrande eftermiddag, under solnedgångens slutskede, fyrade jag av en bild och det resulterade i denna. Det hör till ovanligheterna att jag lägger upp landskapsbilder men det händer då och då.

Kiwis hypnotiska blick


Border Collie och Kooikerhondje = bästa polare

Vår BC-tik Hippie är helt underbar med Taras valpar som är av rasen Kooikerhondje. Denna bild är tagen med ett relativt högt ISO-tal - 1600 - därav bruset som förekommer.

Härliga C-kullen

Här har ni hela gänget i C-kullen, Taras tredje valpkull. Det är inte lätt att fånga alla fem valparna på en och samma bild. Denna bild är inte den bästa jag tagit men jag tycker att den ska ligga här i bloggen ändå. Visst är de söta!? ISO-tal 1250 men bilden funkar ändå.

Breddar bloggen

Jag har nu bestämt mig för att inte enbart posta bilder i denna blogg utan även skriva mer "allmänna" saker. Givetvis kommer innehållet koncentreras på fotorelaterade saker men inte enbart.

Melvin och Astrid Lindgren



Astrid Lindgren var snäll och läste några "stela" rader för Melvin när vi besökte Junibacken i Stockholm

Dragkamp mellan hane och tik

Give it to me baby - oh no, oh no!

Hippie the snowdog



Om jag inte minns fel är detta sista bilden av tio i en bildserie med Hippie när hon rusar genom snön.

Madde på isen

Det är inte ofta jag "vågar" mig på att ta porträtt. Här slängde jag upp kameran innan Madde hann blinka. Det är en ögonblicksbild och jag hann inte tänka så mycket innan jag tog bilden.

Melvin åker skridskor

Här åker Melvin skridskor för första gången i sitt liv. Till en början hade han svårt med balansen men efter ett tag såg det riktigt bra ut. Vi var på jölen som ligger strax bakom svärmors hus. Inte ofta man kan vara ute på den då isen sällan lägger sig där.

Hippie vallar i snön



Passade på att ta en del bilder när jag var ute själv med Hippie idag. Hon hade jättekul i snön. Detta plus förra bilden är ur en serie på tio bilder.

Mördarhunden Hippie


Tara the icequeen



Detta är ytterligare en bild från fotosessionen på isen idag. Madde levererade en hel del fina bilder med sin Olympus. Även denna bild har genomgått en del redigering i Photoshop; förminskning, beskäring och lite annat som jag har som standard.

Hippie snowdiving



Världens bästa Hippie busar i snön. Det är inte lätt att fota Hippie då hon har svårt att vara stilla. Därför får man vara på sin vakt och passa på när hon spanar in sina flockmedlemmar.

Icedog Luma



Den senaste tiden har vi börjat använda vår "gamla" kamera, Olympus C-740UZ, allt oftare. Detta porträtt på Luma togs under en fotosession på isen. Bilden har gått genom en del redigering i Photoshop. Bilden hade lite blåstick som jag fixade till och jag har även förminskat och beskurit den.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Melvin i djupa tankar


D90, 10-105mm, b-vidd 105mm, ISO-800, F/5.6, 1/60sek

Tog denna bild på Melvin inne i hans rum. Använde kamerans inbyggda blixt och ställde blixtkompensationen på -1.3. Färgerna är ganska neutrala och det beror nog på att jag valde neutral i bildkontroll.

Att undvika grå-blåstick i foton t.ex snöbilder

Frågan om hur man undviker att snö blir grå- eller blåaktig på vinterbilder dyker upp titt som tätt.  Kameran strävar efter att hitta 18% grått och det gör att snön placeras mot en exponering på “nollan” i ljusmätningsstapeln. Det gör snön grådaskig. Det är exponeringen som gör snö grå- eller blåaktig och inte fel vitbalansinställning. Lösningen på problemet är helt enkelt att tala om för kameran att snön är vit.

Nästa gång du är ute och fotar och vill att snön ska bli vit, gör som nedan.

  • Ställ in kameran i läge M och välj spotmätning. Ställ upp exponeringskompensation till +1,7 eller +2,0.
  • Ställ in vitbalansen på dagsljus – eller molnig.

Du kan även ställa in kameran på “PRE” och ta en referens på snön. Det brukar också lösa problemet med grå- blåaktig snö.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Skydda din kamera från skadlig fukt

När du är ute och fotograferar i kylan (under noll grader) är det en del saker du ska bör tänka på när du går in igen med kameran i värmen. En kall kamera har en tendens att imma igen när den flyttas från kylan ute till värmen inomhus. Har man otur kan fukten hamna innanför optiken och även förstöra de elektroniska delarna inne i kameran. Detta kanske inte visar sig första gången men fotar du ofta ute när det är kallt kan kameran skadas till slut.

För att undvika detta kan du ta med en plastpåse när du går ut och fotar. Plastpåsen ska vara så pass stor att både kamera med objektiv ryms. Innan du går in i värmen placerar du kameran med objektivet fastsatt i påsen och knyter ihop den. Fukten från luften samlas nu i påsen istället för inne i kameran. Vänta i minst 20 minuter så kameran hinner bli varm innan du öppnar plastpåsen och plockar ut den. Efter det kommer din kamera att vara varm och torr. En idé kan vara att göra samma sak med er mobiltelefon som även den innehåller ömtåliga komponenter och optik.

Ofta behöver man inte oroa sig för att detta händer om kameran är vädertätad men hur många har sådana? Inte många kan jag lova. Det är framför allt till er med kameror som inte är vädertätade detta tips riktar sig till.

Plastpåsetricket ökar livslängden på kameran eller mobilen avsevärt. Detta blir mitt fototips till dig för denna gång. Jo, en sak till som kan vara bra att känna till. Om du är ute och fotar i regn eller fuktig miljö med en kamera som inte är vädertätad, undvik att byta objektiv eller minneskort när du befinner dig utomhus. Då klarar din kamera av mer regn än du tror.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,