Att undvika grå-blåstick i foton t.ex snöbilder

Frågan om hur man undviker att snö blir grå- eller blåaktig på vinterbilder dyker upp titt som tätt.  Kameran strävar efter att hitta 18% grått och det gör att snön placeras mot en exponering på “nollan” i ljusmätningsstapeln. Det gör snön grådaskig. Det är exponeringen som gör snö grå- eller blåaktig och inte fel vitbalansinställning. Lösningen på problemet är helt enkelt att tala om för kameran att snön är vit.

Nästa gång du är ute och fotar och vill att snön ska bli vit, gör som nedan.

  • Ställ in kameran i läge M och välj spotmätning. Ställ upp exponeringskompensation till +1,7 eller +2,0.
  • Ställ in vitbalansen på dagsljus – eller molnig.

Du kan även ställa in kameran på “PRE” och ta en referens på snön. Det brukar också lösa problemet med grå- blåaktig snö.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Kommentarer
Postat av: janne

Försökte följa ditt råd, använder en Nikon D50, men nu blir bilderna överexponerade trots minsta bländare

2010-01-06 @ 12:20:32
URL: http://jannealg.blogg.se/
Postat av: Elmertoft

Janne Ändra exponeringskompensationen till bara +0,3 eller +0,7 istället. Kanske behöver du inte höja exponeringskompensationen alls. Det kan ibland räcka med att man ändrar vitbalans till dagsljus eller i vissa fall molnigt. Får dina bilder ett blåstick eller blir de grå?

2010-01-06 @ 13:46:34
URL: http://elmertoft-foto.se
Postat av: Janne

Det blir blåstick, Har hört någonstans att det finns något man kan köpa för att ställa in kamerans vitbalans. Den inställningen har jag inte gjort, kan det vara det som är felorsaken.

2010-01-07 @ 19:25:47
URL: http://jannealg.blogg.se/
Postat av: Erik

Vilken bra blogg du har. Har alltid velat lära mig att ta bättre bilder. Finns det någon utbildning man kan gå i fotografi?

2010-06-24 @ 10:39:59
URL: http://canvasfotografi.com
Postat av: Elmertoft

Janne Kanske är det ett gråkort du menar.

2010-07-25 @ 23:56:59
URL: http://elmertoft-foto.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback